Hårdplast är ett av de materialen som är allra vanligast i våra hem, och i hela samhället. Det går att tillverka nästan vad som helst av hårdplast. Plast har många fördelar, men det är inte bra för miljön, iallafall inte om den inte återvinns som den ska. Men om alla kan hjälpas åt att återvinna plasten så kan vi fortsätta att använda detta mångsidiga material.
Vad tillverkas av hårdplast?
Hårdplast är ett material som lämpar sig bra till att göra mycket olika saker med. I en mataffär är det mängder av förpackningar som är tillverkade av hårdplast. Exempel på detta är saftdunkar, plastkorken på mjölkförpackningar, glasslådor och även varukorgen som man lägger varorna i är tillverkad av hårdplast. Betalar du med kort är även det tillverkat av plast.
Även i hemmet är det vanligt med hårdplast. De flesta leksakerna som inte tillverkas av trä tillverkas av hårdplast. Även många utemöbler tillverkas i hårdplast eftersom att det är ett mycket slitstarkt material som kan stå emot väder och vind i flera år. Hårdplast kan enkelt färgas i olika färger för att få det utseende som önskas och materialet kan även vara helt genomskinligt. Det är väldigt anpassningsbart och kan formas nästa hur som helst.
Fördelar med hårdplast
Det är till en stor fördel att hårdplast är så slitstarkt och väderresistent som det är. Det är även ett anpassningsbart material som går att ha genomskinligt eller färga i valfri kulör. Dessa saker tillsammans gör att möjligheterna blir många med hårdplast. Hårdplast är bra till förvaring då det kan sluta helt tätt och inte släppa in varken luft eller fukt. Det är även ett bra material att göra möbler av. Möblerna lämpar sig för utomhusbruk såväl som för inomhusbruk. Det är även bra att göra tallrikar och glas till små barn i plast då de inte går sönder om barnet kastar ned det på marken. Det är dock viktigt att inte använda bestick av metall i tallriken då det kan repa plasten så att det kommer plastbitar i maten som barnet får i sig.
Nackdelar med hårdplast
Den största nackdelen är dess påverkan på miljön. Både när det kommer till framställning och det faktum att plast världen över återvinns i alldeles för liten utsträckning. För att framställa plast krävs det olja och användningen av olja är inte bra för miljön. Skulle all plast återvinnas skulle det inte behövas produceras mer plast eftersom att det redan finns tillräckligt med plast världen över, men dessvärre är en stor del av denna plasten i haven och naturen. Plasten bryts ned till mikroplaster som fiskar får i sig, och sedan äter vi människor dessa fiskar och får i oss plasten. Att äta plast är skadligt, så detta är inte bra.
Hur återvinner man hårdplast?
Förpackningar av hårdplast ska lämnas in på en vanlig återvinning där man även kan lämna in papper och glas. De ska rengöras innan om de är mycket smutsiga, annars räcker det med att hälla ut innehållet. En saftdunk till exempel går utmärkt att lämna in så länge innehållet är tömt, den behöver inte sköljas ur. Är det matrester eller liknande som har fastnat så är det bra att skrapa av eller skölja ur. Förpackningarna bör inte diskas med varmvatten och diskmedel då miljöpåverkan av detta kan bli för stor. Förpackningarna kommer att rengöras på återvinningscentralen.
Hur återvinner man leksaker och möbler av plast?
Möbler, leksaker, bandybollar och diverse saker som är tillverkade av plast, men som inte är förpackningar, måste lämnas in på en återvinningscentral. De ska inte slängas tillsammans med förpackningarna på en vanlig insamling för förpackningar. Innehåller leksakerna elektronik så ska först batterierna tas ut och lämnas in separat, och sedan ska leksaken kastas i behållaren för elektronik, trots att den är gjord av plast.
Hur går återvinningen till?
Mjukplast och hårdplast slängs i samma behållare för att sedan på återvinningscentralen sorteras. Det görs genom vind, där mjukplasten blåser bort. Därför är det viktigt att man inte kastar en hopknuten påse som innehåller både hårdplast och mjukplast eftersom att detta försvårar sorteringsprocessen.
När plasten är sorterad så krossas den och smälts sedan ner till pellets. Dessa pellets ersätter tillverkningen av ny plast. Pelletsen kan smältas igen för att forma den plastprodukt som önskas.
På filmen nedan kan du se hur plaståtervinning går till.